Steppe lūzīte - pārsteidzoši skaists un graciozs zvērs

Ziņas un sabiedrība

Mūsu pasaulē ir daudzas dabas skaistas dabas radības. Cik daudz savvaļas kaķu var atrast mūsu planē! Un jūs, piemēram, zināt, kādas ir lūšu šķirnes? Tas ir Spānijas, Kanādas un pat Steppe. Mēs par to runāsim.

Steppe lūša

Caracal ir plēsīgs zīdītājs, kapieder kaķu ģimenei. Ārēji dzīvnieks ir ļoti līdzīgs citiem līdzīgiem, taču ģenētiskās īpašības ir izraisījušas to, ka to izdalīja atsevišķā rindā.

stepju lūši
"Karakal" turku valodā nozīmē "melnā auss". Starp citu, kaķu aizmugurējā daļa ir melna.

Ziemeļāfrikā stepju lūši sauc par "Berberi". No ārpuses dzīvnieks patiešām atgādina lūšu, bet kārkāls ir plānāks un mazliet mazāks. Vēl viena atšķirība ir vienkrāsainā krāsā.

Vidējais ķermeņa garums ir 75 cm, asti - 28 cm, plecu augstums ir aptuveni 44 cm. Svars svārstās no vienpadsmit līdz deviņpadsmit kilogramiem.

Ausis lūšņos ar zariņiem (ne vairāk kā piecicentimetri) galos. Kažokādas ir biezas un īsas. Ausu un otu ārējā puse ir melna. Krāsa atgādina Ziemeļamerikas puma: pusē purnam ir melnas zīmes, bālgans dibens un sarkanbrūns vai smilšu tops. Ļoti reti, bet jūs varat satikties ar šo apbrīnojamo radību kā melno karakānu. Steppe lūšus ar šādu krāsu sauc par "karakalas melanistu".

karakalas stepju lūši
Saskaņā ar morfoloģiskajām īpašībām šis dzīvnieks ir tuvāk puma, lai gan ārā tas izskatās kā lūši. Arī karačauls atrodas netālu no Āfrikas krasta. Starp citu, nebrīvē viņš ir šķērsojis viņu.

Steppe lūši atrodas kalnu pakājē, tuksnesī un savannā Āfrikā, kā arī Āzijā. Jūs reti sastopat šādu dzīvnieku MIS: tas ir atrodams Turkmenistānā, kā arī Uzbekistānas Bukhara reģionā.

Kā likums, stepju lukss medības naktīs, bet pavasarī un ziemā to var atrast pēcpusdienā.

Kur dzīvo brīnumains zvērs?

Kā parasti, nojumes kalpo kā nojumeslapsas un porcupines, kā arī klinšu plaisas. Dažreiz viņi vairākus gadus izmanto vienu vietu. Sievietes aizņem mazas platības, kas atrodas perifērijā, un vīrieši izvēlas plašu.

lūši
Lai gan stepju lūši un garās kājas, to nevarbraucot uz lieliem attālumiem, tā medī, nogremdējot upi ar lielu (garumu līdz 4,5 m) lec. Viņai ir ļoti ātra reakcija. Caracal no lidojošās ganāmpulka var tūlīt nojaukt dažus putnus. Steppe lūšu galvenais ēdiens ir grauzēji (zemes vāveres, smilšu pērtiķi), antilopes (mazi), kā arī zaķu-tolai. Dažkārt viņas ēdiens kļūst par rāpuļiem, kukaiņiem, maziem plēsīgiem dzīvniekiem (mongoze, lapsa). Turklāt tas var uzbrukt kazām un jēriem vai nozagt mājputnus. Steppe lūši var ilgstoši iziet bez ūdens, no šķīries iegūst šķidrumu.

Lai paslēptu savu spēli no citiem plēsējiem, Karakal velk viņu kokos.

Pavairošana

Steppe lūsis šķir visu gadu, sieviete iršis periods var būt līdz trim partneriem. Gestācijas periods ir apmēram 80 dienas. Viena sieviete dzimusi sešiem jauniešiem. Pirms zīdaiņi pagriež mēnesi, viņa katru dienu, katru otro dienu, pārved no kādas lairas uz kādu citu. Kad mazieļi pagrieziena sešus mēnešus, viņi pamet māti un apmesties savā īpašumā. Pēc 18 mēnešiem stepju lucis kļūst seksuāli nobriedis.