Karaļa herons: foto, apraksts

Ziņas un sabiedrība

Putnu dzimtene, kas tiks apspriesta šajā pantā, ir visnabadzīgākās Āfrikas daļas, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras tuksnesī.

Vispārīga informācija

Karaļa herons (vai vaļu medības) ir gandrīznezināms un ļoti reta unikāla izskata putns. Vaļu galvu pārstāv viena un neparasta suga, saistībā ar kuru tā tiek piešķirta atsevišėai Keitohlovovu (putnu grupai) putnu grupai. Viņa radinieki ir cīkstoni, stārķi, marabū un citi spīdīgi putni. Nesenie pētījumi ir pierādījuši viņa attiecības ar pelikāniem.

Visticamāk, šis putns tiek saglabātssaikne starp mūsdienu putniem un putnu aizvēsturiskiem priekštečiem. Tās atšķirība no radiniekiem ir ļoti masīva galva ar lielu knābīti, kas aprīkota ar raksturīgu āķi. Platuma galva var būt pat nedaudz plašāka nekā putnu ķermenis, un tas nav tipisks ne tikai mūsdienu, bet arī seniem peldošajiem dzīvniekiem.

Karaliskais Egret

Tik maz pētīts un neparasts ir vaļu galva, ka viņšir viena no mistiskākajām un unikālākajām radībām uz Zemes. Būdams marabusa, stārķu, cīru un pelikānu radinieks pēc viņu pasūtījuma, viņiem pat nav vizuāli nekā kopīgas ar vaļiem (Royal Heron).

Apraksts

Angļu valodā putnu sauc par "apavu pārvaldi". Un tas nav pārsteidzoši, jo putnu galva kopā ar knābām patiešām līdzinās apavu.

Par putnu skuju ir ievērojamsneliels tufts. Vaļu galvas kakls ir tik plāns, pat pārsteidzošs, kā tā var izturēt šādas masīvas galvas svaru. Un kājas ir ļoti plānas, un aste, tāpat kā pīle, ir īsa. Putns ir nokrāsots nelielās krāsās: pelēcīga plūme, dzeltenais knābis. Tāpat vīriešiem un sievietēm nav atšķirīgu pazīmju.

Royal Heron: apraksts

Putnu augšana sasniedz pusotru metrus, un tās svars ir 15 kilogrami. Spārnu platas garums ir 2 metri, tāpēc lidojumā tas rada diezgan iespaidīgu iespaidu.

Varbūt tas ir saistīts ar diezgan neparastiem ārējiem elementiem, ka šis putns tiek saukts arī par ķēniņu.

Izplatīšana, biotopi

Vaļu galva vai karaļa herons tiek izplatītaneliela Centrālāfrikas teritorija no Dienvidsudāna līdz Etiopijai (rietumos): tie ir Zairs, Kenija, Tanzānija, Uganda un Zambija. Putnu redzēja arī Botsvānā. Mīļākās vietas ir Nīles (Āfrikas tropu reģioni) purvainais apgabali.

Atsevišķas putnu populācijas ir mazas un izkaisītas. Lielākais no viņiem dzīvo Dienvidsudānā.

Whalebill vai karalienes heron

Dzīvesveids, ieradumi un uzturs

Kitoglav ir lieliski piemērots dzīvībaipurvainas vietas. Viņa garās ķepas ar lieliem, plaši izvietotiem pirkstiem ļauj pārvietoties bez lielām grūtībām pār līdzīgu augsni. Seklos ūdeņos vaļu galva var pastāvēt diezgan vēl ilgi.

Rudens herons ir visaktīvākais no rītausmas, bet tas gadās, ka tas medīt dienas laikā.

Ar saviem knābiņiem, tāpat kā tīkls, putns piespiež augļuskopā ar substrātu un vardēm un zivīm, kas ir ļoti līdzīgs pelikānu paradumiem. Meklējot pārtiku, viņa rūpīgi izskata ūdens peldošos ūdensaugos. Tas baro galvenokārt zivis (sams, tilapija un protopteri), kā arī čūskas, vardes un pat jaunus bruņurupučus.

Medību laikā vaļu galva uzvedas diezgan ciełi. Viņa var ilgstoši stāvēt vienā vietā ar galvu, kas nolaista ūdenī, paredzot zivju izskatu.

Heron karaliskais

Dažreiz karaliskais ķērējs uzmanīgi un lēnipastaigas ar niedrēm. Kad ir potenciāls laupījums, viņa nekavējoties izplata viņas spēcīgos spārnus un steidzas ar upuri, cenšoties noķert viņu ar savu milzīgo knābiņu. Putns vispirms atdala nozveju no augiem, pēc kura tas norij ēdamo daļu. Diezgan bieži pātagas galvas asari no zivīm izdzer galvu un pēc tam to ēd.

Ligzdošana, reprodukcija

Vaļu galvas ligzdošanas periods ir tieši atkarīgs notās dzīvotnes reģions. Piemēram, Sudānā tas sākas tūlīt pēc lietus sezonas beigām. Putnu ģimenes izturēšanās dabā nav pietiekami izpētīta. Nebrīvē esošā vaļu galvas rituāls sastāv no kakla un mezgliem, no nedzirdīgiem skaņām un noklikšķinot ar knābīti.

Karaļa ķēves ligzda veidojas no papīrusa niedrēm un kātiem. Tas veido milzīgu platformu, bāzes diametrs ir 2,5 metri. Gultas zāle ir izklāta ar sausu zāli.

Sieviete parasti sastāda līdz trim olām. Apmēram mēnesi vēlāk piedzimst cāļi, kuru kopšana vienādi attiecas uz abiem vecākiem. Cāļi vispirms ir pārklāti ar mīkstu, pelēku pūliņu. Kaut arī to knābi nav ļoti lieli, tiem jau ir līks krūms galiņš.

Parasti vienīgi cāļi izdzīvo ligzdā,kuru vecāki nobaro ar daļēji pārstrādātu pārtiku. Pēc viena mēneša vecuma jaunais vaļu eaters jau baro lielāku lopbarību. Tikai tad, kad sasniegts 4 mēnešu vecums, cāli pilnīgi kļūst neatkarīgi.

Balta skalošana

Noslēgumā: vairāki interesanti fakti

Heron royal ir diezgan interesants un neparasts putns. Tālāk ir minēti daži interesanti fakti:

• ligzdošanas periodā tiek piemērots putnssavs neparasts knābis kā liekšķere. Lai saglabātu vēlamo olas temperatūru, tas atdzesē tos ar ūdeni. Un viņa "peld" jau izšķīlušās cāļus tādā pašā veidā.

• Putnu spēja stāvētViena vieta bez kustības ļauj fotogrāfiem izdarīt veiksmīgus šāvienus. Saistībā ar šādu iezīmi vienā no putnu parku Eiropā (Walsrode) informācijas plāksnīte ir uzraksts par vaļu galvu, kurā teikts, ka viņš joprojām pārvietojas.